Musli w nowej odsłonie – skomponuj swój własny muslimix

Musli w nowej odsłonie – skomponuj swój własny muslimix

Zastanawialiście się kiedyś nad tym co mają w sobie batony musli? Cukier lub inne sklejacze to najczęściej podstawowy składnik. A co Wy na to, aby stworzyć swoje własne ciasteczka i batoniki, które byłby w pełni naturalne, bez cukru (lub z minimalną jego zawartością) – idealne do zabrania na wycieczkę, dla dziecka do szkoły na II śniadanie lub po prostu jako pyszna, zdrowa przekąska?

Nasza dietetyczka przetestowała mojemusli.pl  pod kątem stworzenia ciasteczek musli. Czas jaki musisz przeznaczyć na ich przygotowanie to 5 minut na przygotowanie ciasta + 30min. na pieczenie.

Pierwszy krok

Skomponuj swoje musli tak, jak lubisz. Przypominamy jednak, że płatki owsiane to najzdrowsza baza do każdego musli. Jako dodatki zachęcamy do orzechów, nasion – to zawsze będzie idealnym źródłem składników mineralnych. Jeśli lubisz smak słodki możesz dodać niewielką ilość płatków typu crunchy, a także jakieś słodkie owoce (idealnie nadają się rodzynki, a także suszona żurawina, która jest lekko posłodzona).

Drugi krok

Do wybranej mieszanki dodaj jaja w proporcjach: na małą miseczkę musli daj dwa jaja. Jeśli chcesz wykorzystać całą tubę dodaj 4 jaja. Może się zdarzyć, że twoja mieszanka będzie wymagała dodania jeszcze jednego jaja, jeśli nie będzie się ładnie kleiła. Sam ocenisz to przy produkcji ciasteczek.

Trzeci krok

Na papierze piekarniczym poukładaj okrągłe ciasteczka musli. Nie musisz specjalnie ugniatać ciasta, ale na tyle, aby składniki się dobrze skleiły. Ciasteczka mogą być szerokie, ale przypilnuj, aby nie były zbyt grube.

Czwarty krok

Włóż ciasteczka do rozgrzanego do 180st.C piekarnika i piecz około 30min. Jeśli ciasteczka są grube będą potrzebowały chwili dłużej. Po upieczeniu zostaw, aby ostygły.

Piąty krok

Ciesz się smakiem i zdrowiem. Jeśli upiekłeś większy zapas możesz wykorzystać tubę mojemusli.pl do przechowywania swoich smakołyków.

Jakie ciasteczka dla kogo?

Kobieta w ciąży i karmiąca: płatki owsiane, liofilizowane jabłka, rodzynki i siemię lniane.
Uczeń lub student: płatki owsiane, orzechy włoskie rozdrobnione, rodzynki, pestki dyni, siemię lniane, płatki crunchy czekoladowe, ciemna czekolada.
Niepoprawny łasuch dbający o zdrowie: płatki naturalne typu crunchy, czekolada mleczna, rodzynki, płatki owsiane, dowolne liofilizowane owoce.
Zestresowany manager: płatki owsiane, orzechy laskowe rozdrobnione, siemię lniane, morele suszone rozdrobnione, ciemna czekolada.
Na imprezę zamiast ciasta: crunchy czekoladowe, wiśnie liofilizowane, siemię lniane, płatki owsiane, orzechy włoskie rozdrobnione.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer- Poradnia Dietetyczna Food&Diet

 

 

 

 

 

 

 

 

Skomponuj swoje musli na www.mojemusli.pl

Jaki będzie twój muslimix w designerskiej tubie?

www.mojemusli.pl – zdrowo, smacznie i według własnych upodobań!

SKOMPONUJ MUSLI TERAZ >>

Dodaj komentarz