Najlepsza owsianka na wodzie

Najlepsza owsianka na wodzie

Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!

Od wieków nasze babcie i mamy wiedziały co dla dzieciaków jest najlepsze na śniadanie – owsianka. Po latach badań naukowców żywienia i dietetyków okazuje się, że nasze mamy miały całkowitą rację! Owsianka na wodzie, przygotowywana na ciepło to jedno z najzdrowszych śniadań jakie możemy wybrać. Płatki owsiane zawierają niezbędne źródło energii w postaci węglowodanów złożonych, mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają dużo błonnika pokarmowego. Co to wszystko oznacza? Oznacza to, że miska owsianki na wodzie gwarantuje stały poziom energii od rana, sytość przez parę godzin oraz stabilny poziom cukru we krwi, czyli dokładnie to czego nasz organizm oczekuje po nocnym odpoczynku. Jeśli dodamy do tego wiadomość, że płatki owsiane pomagają obniżyć cholesterol oraz zawierają aż 12 gram wartościowego białka na 100 g to zwycięzcę w konkursie na najbardziej zbilansowane śniadanie mamy gotowego!

Na mleku czy na wodzie?

To jaką wersję owsianki wybierzemy zależy w dużej mierze od naszych wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń smakowych oraz upodobań kulinarnych. Dla smakoszy na pewno owsianka na mleku jest bardziej atrakcyjna smakowo, jednak dla wielu osób mających problemy z trawieniem zawartej w mleku laktozy, osób dbających o linię i osób ograniczających spożycie tłuszczów w diecie wybór gorącej wody zamiast mleka będzie bardziej optymalny. Szklanka tradycyjnego mleka 2% tłuszczu zwiera ok. 122 kcal i 5 g tłuszczów, a zastąpienie mleka wodą pozwoli nam „zaoszczędzić” zbędne kalorie.

Jakie płatki owsiane wybrać?

W sklepach możemy znaleźć przynajmniej kilka rodzajów płatków owsianych, ale które najlepiej wybrać do naszej owsianki? Płatki owsiane tradycyjne dadzą nam bardziej treściwą owsiankę z wyczuwalną strukturą grubszych płatków. Jeśli wybierzemy płatki owsiane błyskawiczne, otrzymamy owsiankę gęstszą i bardziej jednorodną, natomiast używając płatków owsianych górskich (naszych ulubionych), które są drobniej pokrojone otrzymamy owsiankę i gęstą i zachowującą przyjemną, wyczuwalną strukturę. Wszystkie 3 rodzaje płatków owsianych znajdziecie jako podstawę do tworzenia własnych mieszanek płatków w naszym sklepie mojemusli.pl.

Płatki owsiane górskie moje musli

Płatki owsiane górskie

Płatki owsiane moje musli

Płatki owsiane

 

 

 

 

 

 

 

Owsiankę najlepiej przygotować w małym rondelku gotując od 30 g do 60 g wybranych płatków owsianych i dodatków powoli mieszając przez 3-4 minuty. Alternatywnie można też przygotować owsiankę w prosty i szybki sposób w kuchence mikrofalowej. Miseczkę płatków zalewamy wodą i włączamy na 2-3 minuty na moc 900W – uważajcie, aby nie wykipiała.

Najważniejsze, czyli dodatki do owsianki

Wszystko fajnie i zdrowo, ale co ze smakiem? Specjalnie najważniejszą kwestię zostawiliśmy na koniec! Smak owsianki z samą wodą pewnie nie zachwyca, ale nie znam nikogo kto by ją spożywał właśnie w takiej czystej formie. Nasza owsianka na wodzie swój smak będzie zawdzięczać oczywiście dodatkom, które się w niej znajdą. W sklepie mojemusli znajdziecie ponad 70 różnych dodatków do owsianki i płatków śniadaniowych.

W owsiance najlepiej sprawdzają się oczywiście owoce, możemy tu użyć owoców świeżych, mrożonych lub owoców liofilizowanych (polecamy szczególnie owoce leśne: jagody, truskawki, maliny). Oprócz owoców, swoją drogę do najlepszej owsianki znajdują często również bakalie, orzechy, super foods (jagody goji, morwa biała, nasiona chia) oraz czekolada. Tak, czekolada! Pokruszona czekolada dodana do owsianki doskonale się stopi i wzbogaci smak. Dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, obowiązkowym składnikiem owsianki będzie cynamon, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i zużycie węglowodanów na energię.

Poniżej kilka przepisów na najlepszą owsiankę na wodzie:

Owsianka na wodzie z borówkami

Owsianka z borówkami i orzechami

  • płatki owsiane, jabłko, rodzynki, cynamon (na zdjęciu u  góry).
  • płatki owsiane górskie, banan, gorzka czekolada.
  • płatki owsiane, borówka amerykańska, orzechy włoskie, orzechy laskowe (na zdjęciu po prawej).
  • płatki owsiane, jagody goji, nasiona chia, suszona żurawina, daktyle.
  • płatki owsiane górskie, malina liofilizowana, truskawka liofilizowana, biała czekolada.

Pamiętajcie, ze na stronie www.mojemusli.pl sami możecie skomponować wielką tubę płatków owsianych z wybranymi przez Siebie dodatkami, z której później szybko przygotujecie doskonałą, zdrową i przede wszystkim pyszną owsiankę! Owsianka na wodzie już nigdy nie będzie nudna. Dajcie się ponieść wodzy fantazji, a każde śniadanie będzie nagrodą i motywacją do osiągania swoich celów każdego dnia!

 

SKOMPONUJ MUSLI TERAZ >>

1 Komentarz

  1. Moja ulubiona jest z orzechami, miodem i jabłkiem. Pycha 🙂

Dodaj komentarz